Openingsmoment "Week van het Bos" in het Mastenbos

PrintE-mail
12/10/2014

 

Geachte heer gedeputeerde,
Geachte burgemeester,
Geachte dames en heren van de Agenschappen voor Natuur en Bos en Onroerend Erfgoed,
Geachte genodigden,

Vandaag gaat opnieuw de Week van het Bos van start en dit reeds voor de 36ste maal. 36 jaren, 36 weken waarin op vele plaatsen in Vlaanderen weer tal van activiteiten op het programma staan.

Naar goede gewoonte kozen we opnieuw voor één centraal thema. We gaan een eeuw terug in de tijd en besteden -vanuit de natuur- aandacht aan ‘de Groote Oorlog’.

In onze bossen zijn namelijk oud-strijders, kroon- of liever kruingetuigen, te vinden die nog springlevend zijn. Het zijn de vele bomen die, niet één, maar zelfs al verschillende oorlogen overleefd hebben. Zij zouden ons vele verhalen kunnen vertellen over schuilende soldaten, fluitende kogels, vernietigende bommen en donkere nachten…De Groote Oorlog heeft veel schade aangericht, zeker aan de mens, maar ook aan de natuur.

En toch zouden zij ons ook een verhaal van hoop vertellen. Want ondanks alle oorlogsgruwel is de natuur springlevend. Bomen met heel wat meer jaarringen staan nog steeds sterk verankerd in de aarde, bomkraters zijn intussen poelen geworden die erg in trek zijn bij kikkers en salamanders. En vleermuizen vonden hun weg naar bunkers en forten als ideale overwinteringsplaats. De natuur heeft zich hersteld en bloeit als nooit tevoren, en dat geeft hoop voor de toekomst.

 

Dames en heren,

Dat de Week van het Bos hier wordt aangekondigd is geen toeval. Het Mastenbos vervult een sleutelpositie in deze groene gordel ten noorden van Antwerpen. Met ruim 160 ha, gelegen langs de Antitankgracht en gesitueerd tussen de Kalmthoutse Heide en de grote waardevolle militaire domeinen Klein en Groot Schietveld, is het een belangrijk onderdeel van de natuurlijke structuur.

Maar niet alleen voor de natuur vervult het Mastenbos een sleutelrol, ook de mens weet dit te appreciëren. Het bos wordt dagelijks druk bezocht door wandelaars, fietsers en ruiters. Dat is niet verwonderlijk want natuur en erfgoed gaan hier hand in hand.

Het Mastenbos herbergt tientallen Duitse bunkers uit de Groote Oorlog én maar liefst 4,8 km unieke loopgraven uit de periode 1914-1918. Of anders gezegd: méér loopgraven dan in de hele Westhoek samen. Een absoluut unicum in België. Door de openstelling van het Loopgravenpad krijgen de bezoekers nu de kans een extra dimensie toe te voegen aan hun bezoek.

Dankzij het onderzoek dat is gebeurd, en dat door de vorige sprekers al werd aangehaald, is hier met dit Loopgravenpad een mooi project ontstaan. Ik wil de verschillende partners die dit mogelijk maakten van harte bedanken voor hun inzet: het Agentschap voor Natuur en Bos, de diensten Erfgoed en Toerisme van de provincie Antwerpen, de Gemeente Kapellen, de Afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen, het Agentschap voor Onroerend Erfgoed, het Centrum voor Natuureducatie en de Heemkundige kring Hogescote: dankjulliewel!

Deze loopgraven hebben gelukkig geen actieve dienst gekend tijdens de oorlog. Toch ben ik er zeker van dat het Loopgravenpad nu een unieke beleving zal zijn voor jong en oud. Bosplus heeft een speciaal educatief pakket uitgewerkt voor de scholen en een aantal gidsen zijn speciaal opgeleid als loopgravengids. En ik heb gehoord dat de aanvragen voor geleide bezoeken al in sneltempo binnenstromen.

Ik stel dan ook voor om de opening van dit Loopgravenpad niet langer uit te stellen.

Openingsmoment Masterbos Kapellen