Ondersteuning van de realisatie van het park Halfweg in Gent

PrintE-mail
20/01/2018

 

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, investeert 476.000 euro in de realisatie van het park Halfweg gelegen tussen de Drongensesteenweg en de Noorderlaan in Gent.

De werken kaderen in het ‘Inrichtingsplan Malem’, een onderdeel van het omvangrijkere landinrichtingsplan Leie – Schelde. Het natuurreservaat Bourgoyen–Ossemeersen, het waterzuiveringsstation, de Leie, de woonwijk Malem en de Watersportbaan vormen de grenzen van het projectgebied.

Het doel van het plan is de veiligstelling van de natuur aan de rand van de stad, de ontwikkeling van mogelijkheden voor natuureducatie en de realisatie van verkeersveilige assen. De aandacht gaat ook naar bebossing en recreatieve voorzieningen.

De afgelopen jaren kreeg het gebied “Brughuizeken” ten noorden van de Drongensesteenweg een facelift door de heraanleg van de volkstuinen en de aanleg van een fiets- en wandelpad tussen de Mahatma Ghandistraat en de Drongensesteenweg. Ook het gebied ten zuiden van de Drongensesteenweg veranderde ingrijpend door de ontwikkeling van het woonproject op site Alsberghe-Van Oost. Aansluitend vervolledigde de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) het fietspad tussen de Drongensesteenweg en de Noorderlaan. Het fietspad is via een brug over de Leie verbonden met de wijk Malem, ter hoogte van de Oud-Strijderslaan. Op die manier is het een stuk veiliger fietsen tussen de nieuwe woningen van de site Alsberghe-Van Oost, de woonwijk Malem, de Rooigemlaan en ook richting de Watersportbaan en het station Gent Sint-Pieters.

Nu maakt minister Joke Schauvliege 476.000 euro vrij voor de herinrichting van het resterend gebied van het park Halfweg met een oppervlakte van ongeveer 10 hectare. De stad Gent neemt 204.000 euro voor haar rekening.

Op de plaats waar vroeger baseballclub Gent Knights en hondenschool Bassebeek actief waren, komt er een multifunctioneel bospark. Dit bospark omvat speelzones, wandel- en fietspaden, rustplekken en observatiepunten richting het natuurgebied de Malemmeersen. In de omgeving van de vijver aan de site van de woonontwikkeling komen er ook rustplekken en een vlonder.

Bij het ontwerp van de herinrichting van dit gebied hebben de diensten van de minister en de stad Gent gekozen voor een aparte huisstijl. Deze huisstijl verwijst naar de kenmerken en het industrieel verleden van de site. Zo zullen de rustplekken en fietspaden worden uitgevoerd in beton. De afboording van de rustplaatsen zal gebeuren met bakstenen die refereren aan de oude textielgebouwen. Ook de vroegere spoorlijn het Westerringspoor wordt terug in beeld gebracht. De smalle betonplaten ter hoogte van de recreatieve paden verwijzen naar de vroegere treinrails en de speelheuvels zullen het ritmisch karakter van treinsporen nabootsen.

De start van de uitvoering is nog dit voorjaar gepland en de werken zullen duren tot het einde van het jaar.